Trabzon TÜRKAV, 22 Aralık/5 Ocak 1914 tarihleri arasında vuku bulan Sarıkamış harekâtının 110. Yıl dönümü nedeniyle Sarıkamış’ ta Şehit düşen kahramanları anma etkinliğinin Trabzon’ da geleneksel olarak ikincisini Cuma sonrası ATATÜRK alanı 15 Temmuz Şehitleri Hürriyet Parkında yoğun katılımla gerçekleşti. Vali Yardımcısı, İl müftüsü, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, Kamu kurum ve kuruluşlarının Yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının Başkanları, Türk Büro-Sen Başkanı ile çok sayıda vatandaş katılım sağladı. Saygı duruşu ve istiklal Marşının okunması sonrası Şehitler için Trabzon İl Müftüsü Selamı Aydın’ın dua yapması ve Sarıkamış’ın anlamına dair yapılan konuşmalarda Trabzon TÜRKAV Başkanı Kenan KURU Sarıkamış’ın ve Sarıkamış şehitlerinin Trabzon’ un tarihsel önemine dikkat çekti. Mehteranın marşlarının dinletisi vatandaşlarda büyük heyecan uyandırdı.
Trabzon TÜRKAV Başkanı Kenan KURU’nun konuşmasında; Bu vesile ile hepinizi en içten hürmet, sevgi ve saygılarımızla selamlıyorum. Hoş gediniz sefalar getirdiniz.
Sarıkamış’tan, Çanakkale’ye ve Büyük taarruza, Türkiye’nin tarihinde, bir ülkünün hedefinde ve her dönemine dair onu ilgilendiren durumu vardır. Sarıkamış harekâtı da bunlardan birisidir. Türklerin büyük Devleti Osmanlı üzerine çullanan bütün şer odakları vatan topraklarının peşine düşmüşlerdi. Türk milletine karşı bu mücadelelerini hala devam ettirmeye çalıştıkları ortadadır. Bunun önemli dayanağından bir tanesi, yanı başımızdaki terör ve ortada olan savaş delili olabilmektedir.
110. yıl önce Sarıkamış’ ta şahadet şerbetini içen kahramanların hatıralarında olduğu gibi, küreselleşmeyle de bu gerçeğin değiştirilmediği gibi.
Önce şark dediler daha sonra ayni anlayışlarını oryantalist ismiyle değiştirerek devam ettirdikleri gibi.
Osmanlı yıkıldığında Türkmenler yaylalarında kaslalardı Türkiye sınırı içinde olabilecekleri gibi.
Türkiye’nin tarihi gerçeğinde bize yabancı olmayan Halep’ te yaşayan Türkmenler gibi.
Burada Ata yadigârı Süleyman Şah türbesi, maddi ve manevi vatan toprağı olarak tarihte yerini aldığından bizim ilgi alanımızdadır. Güçlendikçe açığa çıkarılması önemli olacaktır.
Trabzon’dan bilimsel gerçekçilikle yükselen ses, Türk milletinin yeni bir güç olarak geleceğin kazanması için, yapılması gerekenlerin tarihi hakikatler ışığında yaşatılmasıyla ancak mümkün olabileceğidir.
DÜNYANIN YENİ ANAFORUNDA TÜRKLER
19. yüzyılda meydana gelen duruma bakıldığında, dünyayı meşgul eden asıl meselenin yüzlerce yıl dünya hâkimiyetini elinde bulunduran gücün, Osmanlı’nın yok olması meselesi üzerine yapıldığı görülür.
Küreselcilerin bütün kuralsızlıklarıyla bugün hedef seçtikleri toprakları ve üzerinde yaşayan insanları yurtlarından uzaklaştırmak için, sabırsızlıklarına karşı, Türkiye’nin tarihinden gelen hakkıyla, bağımsız devletlerin ve mazlum milletlerin yanında olarak, uluslararası hukukun gerekleriyle, adaletiyle ve asaletiyle dikkatlerini çekmektedir...
O halde, dünyada hızlı değişim rüzgârları eserken, bu esen rüzgârları Türkiye’nin aleyhine yönlendirmek çabasında olanları, Osmanlının son dönemlerinde olduğu gibi karşımıza çıkılmakta oldukları görülmektedir.
SARIKAMIŞ…
İddia edilebilir ki, 22 Aralık’ ta bu kış şartlarında neden Sarıkamış’ ta olduk?
Askeri buraya sevk etmeye gerek var mıydı?
Kısaca sizlerle paylaşmak istiyoruz,22 Aralık/05 Ocak 1914 tarihleri arasında ki Sarıkamış’ı Kısaca sizlerle paylaşmak istiyoruz, Bu harekâtta Rus askerleri, Tiflis’ ten geçen trenle Sarıkamış’ a askeri bütün mühimmatlarıyla 6 saatte ulaşırken, Osmanlı, Sarıkamış’ a ulaşmak için trenle ve daha sonra 600 km. yürünen yolla 33 günde gidebiliyordu. Ve şartları çok zordu. Ancak, Sarıkamış ve dağlarında Rusların gücünü bölmek için Kafkas cephesinin açılması gerekiyordu.
Tarih bize göstermiştir ki; Çanakkale’ den Sarıkamış’a, na-musait şartlarda verilen mücadelede ki inanç, bir millet, haysiyetini ve umudunu kaybettiği vakit bütün değerleriyle yek ile yeksan olacağıdır.
Bakın, Allahuekber dağlarında gece yürüyüşü sonucu hava şartlarının beklenenden çok daha soğuk olması sonucu donarak şehit olanlarla, Sarıkamış’ a inilerek yapılan çatışmaların olması sonucu Rus askerlerinden kayıplar olmuştur.
Ruslar şaşkındır. Bölgenin yakınında bulunan Ruslar, Tiflis’ i boşaltmıştır.
Trabzon’un Sarıkamış harekâtında tarihi önemi bulunarak Trabzon’ dan da verilen şehitleri olmuştur?
Allahuekber dağlarında Askerlerin ince kıyafetlerle olması, mühimmat ve gıda ihtiyacı İstanbul’dan gemilerle Trabzon’ a gönderilip, buradan da cepheye ulaştırılması gerekiyordu. Sarıkamış’ a gitmek üzere Trabzon’ a gönderilen, gıda ve mühimmat yüklü gemiler Karadeniz’de, Rus’lar tarafından batırılmıştır. Ve gemilerin batırılması sonucu şahadet şerbeti içen Kahramanlarımıza destek gidememiştir.
Sarıkamış harekâtında Osmanlı askerlerinin dağlarda donmalarından söz edilir ama Rusların 30 bin askerinin hayatlarını kaybettiğinden çokta söz edilmez.
Sarıkamış harekâtında Rus komutanı umutsuz olarak yardımcısına bırakıp bölgeyi terk ederken son anda Osmanlı birliklerinin gücünün azaldığını fark ederek direnişe geçmesi sonucunda Osmanlı askerleri, elinde bulunduğu Sarıkamış’ ı bırakıp geri çekilmek zorunda kalmıştır.
Türklerin tarihi ve dünya medeniyeti üzerindeki konumunu anlamayacaklara, Avrupa tarihinin gelişmesini, mahiyetini, bu gün aldığı şekilleri ve bunların nedenlerini bilmeyenlerin, Türk milletinin ne tarihi, ne hali, ne de geleceği konusunda bilgileri ve düşünceleri olabilmiştir?
Sarıkamış’ın ele geçirilmesi Rusların Anadolu’ya ilerleyişini durdurmak açısından çok önemli olarak Enver Paşa komutasındaki yapılan planları çok yerinde olsa da, bazen takdirin ötesinde Allah’ın takdiri varadır.
Sarıkamış harekâtı için çeşitli görüşler olsa da, Sarıkamış harekâtı bu topraklarda kalabilme uğruna yapılmıştır. Başarılı olmuş bir harekât değildir. Ancak bu mücadeleyle 1. Cihan harbide olduğu gibi milletin, azmi ve inancı artmıştır.
Sarıkamış harekâtında Trabzon’ dan şehit olanları, Sarıkamış şehitlerini ve bütün şehitlerimizi, gönülleri vatan sevgisiyle dolu insanların izlerini taşıyan coğrafyamızın güzel yeri Trabzon’ dan hatırlayarak, rahmet, minnet, şükran ve saygıyla yâd ediyoruz.